Het Vrijheidsbeeld:

Het Vrijheidsbeeld (Engels: Statue of Liberty) is een Standbeeld in de haven van New York. Het staat symbool voor het welkom heten van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.
Het 46 meter hoge beeld (93 meter als de sokkel wordt meegerekend) met een gewicht van 225 ton was een geschenk van Frankrijk, ter ere van het eeuwfeest van de onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Op de plaquette in haar linkerhand staat "JULY IV MDCCLXXVI" de datum (4 juli 1776) van de onafhankelijkheidsverklaring.

290px-Freiheitsstatue_NYC_full.jpg
vrijheidsbeeld2.jpg
Wie is de kunstenaar?

Het Vrijheidsbeeld is ontworpen door Gustave Eiffel, die ook de Eifeltorren heeft gebouwd. Het beeld is gemaakt door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi, geboren te Colmar, wiens moeder Marie Bartholdi model zou hebben gestaan. Het heette oorspronkelijk ‘Vrijheid Verlicht de Wereld’.
Het beeld was een cadeau van Frankrijk voor Amerika, voor de 100ste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid. Dat was in 1884.

Het beeld werd in juni 1886 geplaatst. De sokkel werd van Bentheimer zandsteen gemaakt naar een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Moris Hunt. De kroon bestaat uit zeven punten, symbool voor de zeven continenten en zeeën.

Mogelijk antwoord op de onderzoeksvraag: Waarom is dit betreffende kunstwerk voor de kunstenaar kunst?

Probleemvragen:

- Wat zijn de drijfveren van de kunstenaar om dit kunstwerk te maken?

Het was een cadeau van Frankrijk voor Amerika, voor de 100ste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid.

- Heeft de kunstenaar veel inspanning moeten leveren om dit kunstwerk te ontwerpen?

Er was 15 jaar, van 1870 tot 1885, nodig om het Vrijheidsbeeld in Parijs te bouwen. De bouw werd betaald door het Franse volk die het geld via loterijen en diners bij elkaar sprokkelden.
Het standbeeld werd eerst in Parijs in elkaar gezet en daarna weer uit elkaar gezet omdat het per schip naar moest worden vervoerd. De verschillende onderdelen werden in 210 kratten op een schip over de Atlantische Oceaan naar Amerika vervoerd.
Toen het in Amerika aankwam ontstond er vertraging van 15 maanden doordat de sokkel (dat is het voetstuk) nog niet klaar was. Uiteindelijk was het beeld klaar op 28 oktober 1886.

- Wie bepaalt dat dit kunst is?

Op 15 oktober 1924 werd het standbeeld samen met Fort Wood tot nationaal monument bestempeld. Het Vrijheidsbeeld werd Statue of Liberty National Monument. In 1935 werd heel Bedlou's Island hieraan toegevoegd en omgedoopt tot Liberty Island. Op 11 mei 1965 werd ook Ellis Island aan dit National Monument toegevoegd. Van 1984-1986 is het beeld gerestaureerd, waarbij de huidige toorts met de 24-karaats bladgouden vlam is vervangen. Sinds 1984 staat het Vrijheidsbeeld op de wereldgoedlijst van UNESCO.

- Waarom zijn sommige kunstwerken zoveel geld waard?

De waarde van een kunstwerk is afhankelijk van de op regelmatige basis verschijnen van de
werken op tentoonstellingen en kunstliteratuur.
Hierdoor wordt de waarde van het kunstwerk bepaald.

- Hoe is hij tot het uiteindelijke resultaat gekomen? (materiaal, soort verf...)

Het skelet is dus door Gustave Eiffel bedacht. Hij heeft toen gebruik gemaakt van de techniek van de bruggenbouw. Het skelet bestaat uit smeedijzeren staven die elkaar kruisen om het veel steun te geven. Over die staven heen werden platte ijzeren koperen die niet dikker zijn dan een muntje vastgemaakt. Die zijn daarna in de goede vorm gehamerd. Dat werd dus zeg maar de huid van het beeld. Die is best buigzaam en kan daarom 200 km p/u weerstaan.
Wanneer er vochtige lucht op het koper komt, slaat het groen uit. Vandaar die mooie groene kleur die het beeld heeft.
In de loop van de tijd kwam er wel steeds meer roest op, daarom is het gerestaureerd. Het is toen schoongemaakt en beter beschermd tegen veroudering.

Nog wat informatie

Er is een veerverbinding van Battery Park op het zuidpuntje van Manhattan naar Liberty Island, het eiland waarop het Vrijheidsbeeld staat, en naar Ellis Island, waar de aankomsthallen voor de immigranten te bezichtigen zijn.

Het gigantische beeld stelt een vrouw voor die een gebroken ketting van zich afschudt. In haar rechterhand houdt ze de fakkel van vrijheid vast die kort geleden vervangen is. De fakkel wordt ‘s avonds verlicht door kwikdamplampen.
In haar linkerhand houdt ze een tablet vast, dat symboliseert de boeken van de wet. Het boek is 7,2 m hoog. Er staat in Romeinse cijfers op 4 juli 1776, dat is de dag waarop de VS zich onafhankelijk verklaarden. Op haar hoofd heeft ze een kroon met 7 pieken, die staan voor de 7 werelddelen en de 7 zeeën waarover verlichting en vrijheid zich zouden verspreiden. De neus van het beeld is 1 m lang, de ogen hebben een omtrek van 76 cm, en de mond is 90 cm breed. Het gezicht is afgeleid van de moeder van Bartholdi. Zij heet Charlotte Bartholdi

Waar staat het?

Het standbeeld staat op Liberty Island, vroeger heette dat Bedloe’s Island, in de haven van New York. Er kwamen in die tijd miljoenen immigranten naar New York die gevlucht waren voor de oorlog. Het beeld was het eerste wat ze zagen van New York.

Het voetstuk is 46,4 m hoog. De Amerikanen hebben het neergezet om de hoogte te verdubbelen. Het is gemaakt van beton en steen. Er staat een gedicht van de Amerikaanse dichteres Emma Lazarus op, dat ‘The New Colossus’ heet. Dat gedicht symboliseert de boodschap van de hoop en de vrijheid voor immigranten die naar Amerika komen en voor mensen over de hele wereld die op zoek zijn naar vrijheid.

Bezoekers

Als je bij het beeld komt kun je eerst even kijken in het museum dat naast het voetstuk staat. Daarna kun je met de lift of met de trap naar de bovenkant van het voetstuk. Vervolgens kun je alleen met de trap, dus niet meer met de lift, 33,5 m omhoog klimmen. De metalen wenteltrap heeft 354 treden. Tijdens de klim kan je 5 keer op een rustplatform overstappen en de binnenkant van het beeld bekijken. Eenmaal boven ben je in een kamer met een mooi uitzicht, je bevindt je dan in de kroon. De uitkijkgalerij heeft 25 ramen en er mogen maximaal 30 mensen in. Er is ook een trap naar de toorts, maar daar kun je als bezoeker niet heen.
Sommige bezoekers gaan met een helikopter het Vrijheidsbeeld bekijken, zo kun je het gezicht duidelijk zien.