1. Algemeen kader

SOH2.gif

SOH1.gif


Wat is het Sydney Opera House
Het Syndey Opera House is een van de beroemdste architectonische iconen van de twintigste eeuw. Eenieder die de naam hoort, ziet direct de bijzondere vormen en de unieke locatie voor zich. Het operagebouw ontstond in de jaren vijftig, toe het het modernisme van de jaren dertig en veertig volwassen was geworden en de architectuur aan nieuwe uitdagingen toe was. In het nog jonge Australië liet een eveneens jonge architect zien welke vorm die nieuwe ideeën en dromen konden hebben.

Waarom is het Sydney Opera House zo populair en moet het eigenlijk als een wereldwonder worden gezien?
Omdat het Sydney een nieuwe uitgaansgelegenheid schonk, een prachtige eenheid met de omgeving vormt en tijdens de bouw aanleiding gaf tot een menselijk drama. Maar het gebouw is nog veel meer. Het is een symbool voor de stad geworden; wie de opbollende zeilen ziet, denkt aan Sydney. De opera is een van de eerste moderne, gezichtsbepalende gebouwen die niet alleen een aanwinst vormden, maar ook lieten zien hoe architectuur een plaats kan veranderen en verrijken.

Wat zijn de kenmerken van het Sydney Opera House
Het is een gebouw met witte halfronde en puntige daken, waardoor het veel lijkt op een zeilschip. Het gebouw bestaat uit een reeks plateaus waarin twee amfitheaters zijn uitgespaard. Boven deze schouwburgzalen en de bijbehorende foyers en bars verheffen zich de grote witte betegelde schalen, die als opbollende zeilen door de wolken lijken te zweven.

Leuke weetjes over het gebouw
De planning was een bouw van 5 jaar en een budget van 5.000.000,-- Australische dollars.
De realisatie was een bouw van 14 jaar en een kostenoverzicht van 100.000.000,-- Australische dollars.
Het Opera House beslaat een oppervlakte van 1,8 hectare.
Het gebouw is 183 meter hoog en 120 meter breed.
Er zijn 580 palen die 25 meter onder het zeeniveau liggen, waarop het gebouw steunt.
Het dak bestaat uit 1.056.000 geglazeerde, gewitte, granieten dakplaten die speciaal uit Zweden geïmporteerd zijn.
Het gewicht van het dak is 26.700 ton.
De stroomvoorziening is genoeg om een dorp van 25.000 mensen van stroom te voorzien.
De stroomvoorziening wordt geleverd door 645 meter elektra kabel.

Bouw
De bouw van het Sydney Opera House begon op 2 mei 1959. Het gebouw heeft een vreemd gevormd dak. Op 28 april 1966 vertrok de Deense architect (samen met zijn gezin), nadat er onenigheid ontstond over de bouw (met name over het interieur) tussen diverse ingenieurs, de gemeenteraad en Utzon. Hij heeft het gebouw daarna nooit meer afgezien en betreden. Op 20 oktober 1973 heeft Koningin Elizabeth II het officieel geopend. In haar openingsspeech vergeleek zij het Opera House met de piramiden, die aanvankelijk door veel controverse waren omgeven, maar vierduidend jaar later als wereld wonder worden beschouwd. Dat lot zou volgens haar ook het operagebouw ten deel vallen. Als het meezit krijgt ze op 7 juli 2007 helemaal gelijk.

Wetenswaardigheden
Oppervlakte: 1.8 ha
Externe afmetingen: 186 x 116 meter
Hoogte van de hoogste schaal: 67 meter
Gewicht van het dak: 26700 ton
Aantal vooraf gegoten daksegmenten 2914
Oppervlakte van het dak: 18500 m²

2. Onderzoeksvragen

Wie bepaalt dat dit kunst is?
The Sydney Opera House is erkend als een Erfenis van de Wereld en een meesterwerk van twintigste-eeuwarchitectuur. Het neemt plaats naast Taj Mahal, Acropolis en de Grote Piramides als culturele plaats die opmerkelijke universele waarde heeft.
Het besluit werd genomen in Christchurch, Nieuw Zeeland, op een vergadering van het Comité van de Erfenis van de Wereld van de van het Onderwijs van de Verenigde Naties, Wetenschappelijke en Culturele Organisatie.
De erfgoedcommissie van de Unesco heeft het gebouw op 28 juni 2007 geplaatst op de Werelderfgoed lijst. De Unesco is een VN organisatie voor wetenschap, onderwijs en cultuur.
Om op deze lijst te komen moet een monument volgens de Unesco een “unieke waarde” hebben, welke verdiend wordt beschermd te worden.

Hoe is de kunstenaar tot het uiteindelijke resultaat gekomen?
Het Opera House werd in drie fasen voltooid: als eerste de plateaus, vervolgens de schalen en ten slotte de gevelbekleding en de glazen wanden. De triplex wanden van de zalen, de ribben en het interieur maakten allemaal deel uit van de derde fase. De eerste en tweede fase, dus de plateaus en de schalen, kwamen onder Utzons leiding tot stand, maar helaas heeft hij de derde nooit kunnen voltooien.

Wat zijn de drijfveren van de kunstenaar om dit kunstwerk te maken?
Het Sydney Opera House is het resultaat van een internationale prijsvraag die in 1956 door de regering van New South Wales werd uitgeschreven en waarop 233 inzendingen binnenkwamen. In het nog jonge Australië liet een eveneens jonge architect (Jorn Utzon) zien welke vorm die nieuwe ideeën en dromen konden hebben. Het idee achter het gebouw is heel eenvoudig.Het bestaat uit een reeks plateaus waarin twee amfitheaters zijn uitgespaard. Boven deze schouwburgzalen en de bijhorende foyers en bars verheffen zich de grote witte betegelde schalen, die als opbollende zeilen door de wolken lijken te zweven. Uit de schetsten van plateaus en wolken waarmee Utzon zijn ontwerp verduidelijkte, blijkt dat hij die vergelijking zelf ook maakte. Helaas was het ontwerpen van een dergelijke constructie stukken eenvoudiger dan het daadwerkelijk bouwen. In 1961 kreeg Utzon plotseling een briljante ingeving.Hij kwam op dat idee toen hij zijn vierjarige zoontje Kim een sinaasappel zag pellen.Utzon heeft toen zelfs een sinaasappel gekocht om zijn idee te verduidelijken.

Heeft de kunstenaar veel inspanning moeten leveren om dit kunstwerk te ontwerpen?
Ja, Utzon heeft veel inspanning moeten leveren om dit kunstwerk te ontwerpen. Tussen 1957 en 1961 onderzochten Utzon en zijn ingenieurs drie of vier verschillende benaderingen. Het grote probleem was dat de vorm van de schalen niet geometrisch was en zich niet volgens een vast patroon herhaalde. In 1961 kreeg Utzon de ingeving dat ieder segment van de schaal in wezen uit dezelfde bol kon worden gesneden. In 1963 is de Deen met z'n gezin ge-emigreerd naar Australië om dichter bij het project te staan.In het eerste stadium van het project werkte Utzon met veel succes met de rest van het ontwerpteam samen.
Echter, in 1964 kreeg Nieuw-Zuid Wales een nieuwe regering die Utzon zowel in het openbaar als ook privé onder vuur nam en weigerde zijn honoraruim en onkosten te betalen. Utzon schreef de nieuwe minister dat hij "gedwongen" werd zijn werk neer te leggen en verliet Australië op 28 april 1966, samen met zijn gezin. De leiding over de derde fase kwam in handen van Hall, Todd & Littlemore.
Waarom is dit kunstwerk voor de kunstenaar kunst?
In 1955 schreef de Australische regering een ontwerpwedstrijd uit met als onderwerp "een gebouw ontwerpen voor opera's en andere voorstellingen" Jorn Utzon won: mijn winnende onderwerp werd vanuit de hand, zonder meetlat en rekenmachine getekend. In één keer goed inclusief alle wiskundige hoeken, het werd één van de mogelijke nieuwe wereldwonderen.

3. Bronnen
**www.sydneyoperahouse.com**
**http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/2159-sydney-opera-house.html**
**http://nl.wikipedia.org/wiki/Sydney_Opera_House**
NEIL PARKIN, de 70 beroemste bouwwerken van de wereld, 2 werkdagen, uitgeverij Toth