Graffitikunstenaar:

Jean-Michel Basquiat

Jean-Michel Basquiat (22 december 1960 – 12 augustus 1988) was een Amerikaans neo-expressionistisch) (en van oorsprong graffiti)-kunstenaar van Haïtiaanse (vader was Haïtiaanse boekhouder) en Porto Ricaanse (moeder) afkomst.
Hij heeft korte tijd samengewerkt met Andy Warhol, ze schilderen zelfs portretten van elkaar.
Basquiat heeft verschillende baantjes en speelt gitaar en synthesizer in een bandje.

Verguisd en geliefd in de kunstwereld is Basquiat op zeer jonge leeftijd door een overdosis aan zijn einde gekomen. Van Basquiat is bekend dat hij met geld smeet, aan de lopende band vrouwen versierde en cocaïne gebruikte tot zijn neustussenschot het begaf, waarna hij overstapte op de heroïne. Na eind jaren zeventig samen met zijn vriend Al Diaz als graffiti-artiest onder de naam SAMO (van 'same old shit') gewerkt te hebben, heeft hij vanaf begin jaren 80 zeer explosieve ezelwerken geproduceerd. Hij wil beroemd worden en een vriend zegt hem dat hij met beroemde mensen moet omgaan. New-York was in de jaren tachtig het kunstcentrum en de kunstscène was niet bepaald verstoken van geld en er werden dan ook werken voor ongelooflijke bedragen verhandeld.

Er werd zoveel geld verdiend met moderne kunst dat galeriehouders en kunstverzamelaars naarstig speurden naar 'the next hottest thing on the art scene': een nog onontdekte kunstenaar wiens werk later goud zou gaan opleveren. Zo kon het gebeuren dat de getalenteerde jonge, zwarte kunstenaar , Jean-Michel Basquiat, praktisch van de ene op de andere dag rijk en beroemd werd. Een tekeningetje dat hij maakte om een pakje sigaretten van twee dollar te betalen, werd een week later verhandeld voor vijfduizend dollar.

Tot 1981was Basquiat een nog onbekende graffiti-artiest en straatpoëet. Daarna groeide hij uit tot een absolute megaster in de New-Yorkse kunstscène. Zijn bekendheid en status benaderden die van een popster. Met zijn nietsontziende, ruwe schildersstijl en levenswijze weet hij zich als een van de eerste niet-blanken in het New Yorkse art-circuit binnen te dringen. Zijn foto stond op de voorkant van New York Times Magazine. De openingen van zijn tentoonstellingen- in de meest toonaangevende galerieën - stonden garant voor de grootste opwinding.
Aan de ene kant wordt Basquiat gezien als een soort 'troetelneger' van de kunstwereld, maar aan de andere kant heeft hij wel degelijk iets bijgedragen en wordt hij ook veel geprezen. Zijn naïeve stijl met elementen uit zijn eigen ervaring zijn zeer expressief en kleurrijk en met een grote mate van vrijheid geschilderd. Meestal zijn het grote formaten in acryl met daaroverheen lijntekeningen en teksten met oil-paintstick.
Basquiat veranderde de graffiti in een respectabele kunstvorm, zonder zijn afkomst uit de getto’s van Brooklyn te verloochenen. Hij construeerde assemblages uit stukken afval en schilderde op oppervlakken als verscheurde stukken papier of koelkastdeuren.
Basquiat stond tweeslachtig tegenover zijn plotselinge roem. Enerzijds had hij bereikt wat hij altijd wilde: erkend worden als een groot kunstenaar. Anderzijds leed hij onder het gekonkel en geroddel dat daar een onvermijdelijk gevolg van was, en beklaagde hij zich over zijn rol als 'zwarte mascotte' van het kunstcircus. 'De Eddie Murphy van de kunstscène' werd hij wel genoemd.
Hoewel zijn werk getergd kan overkomen, sijpelt er ook een bepaalde haast kinderlijke vreugde doorheen. Ook impliceert het door de snelle manier van werken een bijna chaotische snelheid, die nog versterkt wordt door de veelheid aan symbolen. Hoewel dit op het eerste gezicht vaak een sinecure en triviaal lijkt, zit er wel degelijk een doordachte lijn in.

Basquiat raakt hoe langer hoe meer verstrikt in de hypocrisie van deze kunstwereld. Hij kan niet omgaan met zijn succes en zijn zelfdestructieve drugsgebruik neemt extreme vormen aan. Zelfs zijn vriendschap met Warhol wordt abrupt beëindigd, wanneer deze onverwacht sterft. Ook Basqiuat gaat uiteindelijk ten onder in 1988. Op 27-jarige leeftijd wordt hij gevonden in zijn appartement, overleden aan een overdosis.

In 1996 heeft mede-kunstenaar Julian Schnabel de film Basquiat over het leven van Basquiat gemaakt met Jeffrey Wright in de hoofdrol. Andere rollen werden vertolkt door onder andere David Bowie, Gary Oldman, Dennis Hopper, Claire Forlani en Courtney Love. De muziek bij de film werd verzorgd door John Cale (medeoprichter van de The Velvet Underground) en Julian Schnabel.

Onderzoeksvragen: Beschreven kunstwerk: Mona Lisa

Wat zijn de drijfveren van de kunstenaar om dit kunstwerk te maken?
Heeft de kunstenaar veel inspanning moeten leveren om dit kunstwerk te ontwerpen?
Hij wil beroemd worden en een vriend zegt hem dat hij met beroemde mensen moet omgaan. Hij wil ook veel geld verdienen wat hij vooral uitgeeft aan drugs en vrouwen.

Wie bepaalt dat dit kunst is?
Er werd zoveel geld verdiend met moderne kunst dat galeriehouders en kunstverzamelaars naarstig speurden naar 'the next hottest thing on the art scene': een nog onontdekte kunstenaar wiens werk later goud zou gaan opleveren.

Waarom zijn sommige kunstwerken zoveel geld waard?
Een tekeningetje dat hij maakte om een pakje sigaretten van twee dollar te betalen, werd een week later verhandeld voor vijfduizend dollar. De prijs van dit kunstwerk is 48.70 € op www.art.com

Hoe is hij tot het uiteindelijke resultaat gekomen? (materiaal, soort verf...)
Hij gebruikt een naïeve stijl met elementen uit zijn eigen ervaring, het is zeer expressief en kleurrijk en met een grote mate van vrijheid geschilderd. Meestal zijn het grote formaten acryl met daaroverheen lijntekeningen en teksten met oil-paintstick.
Het kunstwerk is gemaakt met Acrylic and oil crayon op canvas (198 cm x151cm)

_