Graffitikunstenaar:

Banksy


Banksy is het pseudoniem van een wereldbekende Britse kunstenaar. Hoewel er weinig zekerheid is over de ware identiteit van Banksy geven de meeste bronnen aan dat zijn echte naam Robert of Robin Banks is. Hij zou in 1974 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in de Palestijnse gebieden en de Verenigde Staten.
Banksy startte als een graffiti-artiest. Later is hij steeds meer gebruik gaan maken van sjablonen zodat het minder tijd zou kosten om een werk af te maken. Banksy beweert zelf dat hij is overgestapt op het werken met sjablonen terwijl hij onder een treinstel schuilde omdat de politie hem op de hielen zat. Zijn werk op straat trok al snel de aandacht van de media. Banksy’s werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, anti-kapitalistisch, anti-gevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral beesten (zoals apen en ratten) en mensen (o.a. politieagenten, soldaten, ouderen, kinderen). Hij maakt daarnaast stickers, sculpturen en cd hoesjes (o.a. voor het Blur album ‘Think Tank’). Een terugkerend thema in zijn werk is verder het aanpassen van bestaande kunst waardoor de aard van het stuk radicaal verandert.
Hoewel Banksy heeft geprobeerd zijn ware identiteit verborgen te houden is zijn echte naam volgens The Guardian Robert Banks. Op een website van de BBC is de naam Robin Banks genoemd. De fotograaf Steve Lazarides heeft de website van Banksy geregistreerd. Hij werkt als tussenpersoon voor Banksy. Lazarides heeft een galerie op Greek Street in Soho, Londen genaamd Laz Inc. In deze winkel worden originele schilderijen van Banksy verkocht.


Bestudeerd kunstwerk: Pulp Fiction


banksy_travolta_pulp_fiction[1].jpg

Waarom is dit betreffende kunstwerk voor de kunstenaar kunst?

Dit iconisch kunstwerk, is een van de populairste werken van Banksy.

Wat zijn de drijfveren van de kunstenaar om dit kunstwerk te maken?
Het werk verbeeld een scène uit de film Pulp fiction van Quentin Tarantino, waarin Samuel L. Jackson en John Travolta bananen hanteren in plaats van pistolen.

Heeft de kunstenaar veel inspanning moeten leveren om dit kunstwerk te ontwerpen?

Wie bepaalt dat dit kunst is?
Blijkbaar was het niet naar ieders smaak, het kunstwerk werd overschilderd omdat het een atmosfeer van sociaal verval creëert. We hebben geen intentie om dit beleid aan te passen, omdat het ons transportsysteem veiliger en plezieriger maakt voor de passagiers. We begrijpen dat sommigen het werk van Banksy beschouwen als legitieme kunst, maar helaas wordt ons graffiti-verwijderingsteam bemand door professionele schoonmakers, niet door professionele kunstcritici.'


Waarom zijn sommige kunstwerken zoveel geld waard?
De waarde van het verdwenen kunstwerk, een van de beroemdste van Banksy, wordt geschat op een half miljoen dollar.
Banksy had de schildering vijf jaar geleden met een spuitbus aangebracht op de muur van een elektriciteitshuis. Het werk verbeeldde een scène uit de film Pulp fiction van Quentin Tarantino, waarin Samuel L. Jackson en John Travolta bananen hanteren in plaats van pistolen.

Hoe is hij tot het uiteindelijke resultaat gekomen? (materiaal, soort verf...)
hij is tot het eindresultaat gekomen dmv met spuitbussen een muur van een elektriciteitshuis te bespuiten.