Marilyn, Andy Warhol

marilyn2.jpg

Wie is deze kunstenaar?

Andy Warhol (°1928 -+1987)) was een Amerikaans kunstenaar, cineast en publicist. Warhol werkte ook als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol één van de popartkunstenaars in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Warhol heet de silver prince van de pop.
Warhol is vooral beroemd om zijn 'vlakke' en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell's soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground and Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor.

Mogelijk antwoord op de onderzoeksvraag: Waarom is dit betreffende kunstwerk voor de kunstenaar kunst?

Popartkunstenaars hun werk kunst vonden omdat ze niks idealiseerden. Zoals Warhol zei ‘Alles is mooi!’. Ze konden van iets zonder veel moeite te doen, iets nieuws maken. In het geval van de Marilyn Monroe van Warhol was dit kunst omdat het om foto’s gaat die Marilyn zelf koos. We komen dus te weten hoe Marilyn zichzelf zag.
Warhol was de eerste kunstenaar die persoonlijke stijl niet belangrijk vond. Hij wilde stereotypen uit het leven van alledag, zoals stripverhalen, reclame, fast food en uit de wereld van de glamour zoals sterren presenteren als kunst. “Alles is mooi” zei Warhol, zelfs auto-ongelukken, de elektrische stoel of Marilyn Monroe na haar dood. Na een periode van schilderachtig werken gaat hij over naar de zeefdruktechniek. Hierdoor zijn ook serieproducties mogelijk. Hij werkt niet alleen in series, hij denkt ook serieel. Zijn motto: “kwantiteit is kwaliteit.” Warhol heeft ook 'drie periodes' gekend:
periode 1: op één paneel tientallen identieke flesjes,soepblikken, portretten kopiëren
periode 2: flesjes,... reuzegroot als individu uitbeelden
periode 3: hij ging weer alles in tientallen uitbeelden, nu maakte hij gebruik van de zeefdruktechniek, het ging om lifefoto's.

Probleemvragen:

- Wat zijn de drijfveren van de kunstenaar om dit kunstwerk te maken?
In de maand waarin Marilyn Monroe stierf, kreeg hij het idee om zeefdrukken van haar mooie gezicht te maken, de eerste Marilyns. Ook wou hij protesteren tegen het beeld dat de mensen van Marilyn hadden. De film stelde haar immes voor als seksymbool, een dom blondje. Doordat Warhol in 1962 de foto van Marilyn transformeert, krijgt Marilyn pas de roem die ze echt verdiende. Het werk dat Warhol in 1962 maakte is de Golden Marilyn (slecht éénmaal Marilyns gezicht + gouden achtergond). In 1967 toen Warhol in 'zijn derde periode' zat, maakte hij de Marilyn die wij bespreken ( 9 keer Marilyn op een rijtje).
- Heeft de kunstenaar veel inspanning moeten leveren om dit kunstwerk te ontwerpen?
Neen, de foto bestond al. Hij heeft het werk niet zelf gemaakt. Hij liet anderen zijn werk uitvoeren. Hij wou trouwens dat er veel meer kunstenaars zijn techniek gingen gebruiken, zodat zijn werk niet meer te onderscheiden was. De beslissing om dit werk te maken werd door DavidWhitney in L.A. genomen, Warhol was hier zelfs niet bij.
- Hoe is hij tot het uiteindelijke resultaat gekomen? (materiaal, soort verf...)
In augustus 1962 begon Andy met zeefdrukken. Bij zeefdrukken neem je een foto, je blaast hem op en brengt hem in lijm over op zijde en dan rol je er inkt over heen, zodat de inkt door de zijde gaat maar niet door de lijm. Op die manier krijg je hetzelfde beeld elke keer een klein beetje anders. Het was allemaal zo eenvoudig, vlug en ongewis.

Bekijk Lou Reed in het NOS Journaal over de tentoonstelling die plaatsvindt in het Stedelijk Museum van Amsterdam:
http://cgi.nos.nl/cgi/player/?mpurl=http://download.omroep.nl/nos/av/07/10/11/warhol.flv&referer=norelatedcontent